www.admetam.org

 :: Intervju med Tarja i Nightwish till In rock, Radio AF

Nightwish och Lordi på Malmö, Baltiska Hallen 2004.10.02
skrivet av Fredrik Hyltén-Cavallius, 2004.10.03

Det var en tidig höstdag när jag fick mailet av Hobbe på Sound Pollution med förfrågan om någon i In rockredaktionen ville göra en intervju med de bombastiska finnarna i Nightwish. Jag tror inte jag tvekade många minuter innan Jag bestämmde mig för att detta bara måste jag göra. Så jag svarade Hobbe och som vanligt när man arbetar med honom så vecklade det ut sig på ett bra och proffsigt sätt. Jag fick nummret till Nightwishs tourmanager som hette det finskklingnade namnet Ewo. Jag tänkte inte mer på detta för ett par dagar, mkt i skolan just då, men det är ett annat krig (på gott och ont).

Även om jag varit med i redaktionen ganska länge så har jag inte hunnit göra så många intervjuer än, så det är fortfarande lite pirrigt. Denna sommar gjorde jag med hjälp av diverse kollegor Exodus, Maryslim, Facebreaker och sist men inte minst Finntroll (sångaren dä visade sig vara en riktigt hygglig karl som i övrigt både bjöd mig på Stroh rom och lät oss spela in finsk finntrollsoundcheck). För att klara av en intervju med ett band som Nightwish kände jag att jag borde förbereda fråga på ett lite mer systematiskt sätt än jag tidigare hade gjort. Dessa skrevs ned på mjölkbussen till Malmö (den genom alla ställen som heter -arp och -rup och löv ni vet!) och resan på 50 minuter var gott och väl tillräckligt. För att kunna förbereda adekvata frågor ringde jag upp Ewo och frågade vilken medlem jag skulle få träffa, med inställningen att jag typ skulle bli tilldelad trummisen eller nån roadie. Ewo svarade att jag fick välja på Tarja Tuomas och Marco. Jag valde Tarja, min partner evil m skulle ju inte ha förlåtit mig om vi hade låtit den chansen gått förlorad. Det var inga problem med Ewo. Radio AF tycks trots allt ha rätt gott rykte där ute i verkligheten.

Det var meningen att vi skulle intervjua Tarja 20.30 på Baltiska hallen. Dock ringde Ewo upp mig någon gång på eftermiddagen den 2:e och bad oss ändra tid till 18.30. Detta medförde att Jag fick det lite stressigt. Jag och min Lovisa hade ägnat dagen till att besöka Kulturen här i Lund, för övrigt har dom där en mycket intressant utställning om studentrum i Lund. Vi han bara hem och jag han plocka hem ihop mina saker och inmungia lite god mat som Lollo i all sin godhet hade värmt till oss. 17.05 gick mjölkbussen...

När jag kom fram till ett lite grått Malmö så väntade enligt tidigare överenskommelse Nicklas "Evil M" Ljung där med sin fina cykel på Södervärn. Det blev en lite studsig resa till Baltiska hallen som låg en väldig bit bort. Det är lite hårdrock att vara musikjournalist ibland =). Väl framme väntade en stor mängd blandade människor att komma in i hallen. Vi hämtade ut våra gästlistbiljetter och försökte både snacka in och få fotopass, vilket både och gick på röven. Vi hänvisades till huvudingången, densamma som alla andra också skulle tränga sig igenom. Nicke som hade vart med ett tag föreslog att vi skulle kolla baksidan, och mycket riktigt kom vi in där. Vi ringe Ewo som sa att han skulle dyka upp inom kort. Ingen kom... Efter ett tag dök en kille upp som var från skrikhult och lotsade in oss backstage.

Vi blev insläppta i Tarjas loge, hon själv var i nått angränsande rum och skulle komma strax. Logen var ganska enkel och innehöll ett sminkbord, två fotöljer och ett litet bord emellan dem fullt med vatten, frukt och chips. Tarja kom in och hälsade på oss och väntade proffsigt att vi, inte utan viss klumpighet, skulle rigga upp bandaren. Detta skulle Nicke göra eftersom hans uppgift just denna gång var att köra bandaren. Det blev lite strul med kontakten så vi tog en chansning att göra på de opålitliga radio af-batterierna. Jag började fråga henne vad hon tyckte om att spela för första gången här i Malmö. Hon tyckte det var roligt och tillade att de andra två spelningarna i Stockholm både hade gått bra och varit utsålda. Sen frågade jag lite om den nya skivan "Once" på något sätt skilde sig från deras tidigare alster. Hon tyckte bandet hade fått ytterligare ett lite bombastigare sound med diverse körer och symfoniorkestrar. Tarja är mycket trevlig och lätt att intervjua, och hon skrattar mycket så efter ett tag känner man knappt att man sitter och pratar med en världsstjärna av ansenlig kaliber. Vi får veta att hon genom sin websida www.tarjaturunen.com vill visa att hon har andra strängar än Nigtwish på sin lyra. Hon är ju klassiskt skolad och sjunger en hel del sådant i olika sammanhang. Hon ger oss vissa indikationer på att websidan skulle kunna vara ett första steg mot en solokarriär. Det återstår att se... Vi ber henne enligt vår gamla In rocktradition att välja en Veckans Ozzy™ Till vår stora förvåning lyckas hon inte med detta och vi får omformulera det hela till Veckans klassiska (ni vet hårdbarock och sånt!). Hon valde sitt favoritstycke som är Von Ewige Liebe av Johannes Brahms. Vi spelade in en jingel till programet, tog varsin bild och tackade för oss, mycket nöjda. Vi gick ut köpte oss varsin öl och inväntade den stundande konserten, som visade sig bli fantastisk.

Intervjun sändas på In rock 2004.10.07 som sänds Torsdagar 19-20 på Radio AF 99.1

 

Den stolte författaren Fredrik "morpheuz" Hyltén-Cavallius tillsammans på Tarja Turunen
på Baltiska Hallen 2004.10.02.

 

Min tappre tekniker Niklas Ljung, även han med Tarja på Baltiska Hallen.

 


<< Tillbaka | Utskriftsvänlig version